*trummvirvel* Ekomuppen presenterar…

Björnstek!

Så kommer då rapporten om björnsteken som utlovat.

Förberedelser; I tisdags rensades köttet från fett och hinnor. Så knöt vi ihop steken med snöre.  Vi hackade gul lök, purjolök och morötter lade dem tillsammans med steken, mortlade enbär och vitpeppar i en stekpåse och hällde på öl.

I receptet stod det att steken skulle ligga i denna marinad i ett dygn. Flera andra recept vi tittade på rekomenderad två dygns marinering. I vårt fall slutade det dock med tre dygn på grund av bortresning. (Jag kan säga så mycket som att det absolut inte var till någon nackdel.)

Tillagning så; Vid marineringstidens slut öppnade vi stekpåsen och tillsatte salt. Saltet ska alltså inte vara i medan den marineras. Då får man troligen rimmad björn.

Vi ugnsstekte genom att låta steken vara kvar i påsen med allt guck den legat i. Stekpåsen lade vi i en ugnsform. I stället för att ösa steken så vände vi på påsen några gånger under tillagningen.

Björn måste genomstekas ordentligt; minst 80 grader i innertemperatur. Björnkött kan innehålla trikiner och dessa måste man få kål på. Antingen genom att frysa köttet så det håller -20 grader eller kallare i 3 dygn eller längre eller genom upphettning till minst 80 grader. Vi gjorde bådadera, även om infrysningen snarast berodde på att vi inte hade möjlighet att tillaga den direkt.

Nåväl; Efter ugnsstekningen tog vi ut allt ur påsen skilde stek och guck åt, lät svalna, lade steken i folie och resten i en burk till nästa dag.

Nästa dag; Silade bort grönsakerna från stekskyn. Stekskyn utgör basen i såsen. Man tillsätter crème fraiche och kryddar med salt peppar och gelé. I receptet stod det rönnbärsgelé, men vi använde vinbärsgelé som hade den stora fördelen att vi hade den.

Rotsaker i ugn; Vi skivade potatis, kålrot, morot och rotselleri, penslade en långpanna med olivolja, bredde ut rotsakerna och ringlade över en blandning av 4 matskedar flytande honung och två matskedar soja.

Björnsteken skivades och skivorna värmdes en stund på eftervärmen efter rotsakerna.

De ingridienter vi använde är ekologiska – även om det inte står deklarerat på alla. Gelén är till exempel hemkokt av min mamma som gjort den av vinbär från egen trädgård. Viltkött är av naturliga skäl inte heller KRAV-märkt.

Servering!

Steken var otroligt fin i köttet. Mör, saftig och välsmakande. Vi hade läst att björnkött ofta har en bitter smak och man kunde ana en lätt bitter ton, men smaken var mild och angenäm. Och spännande. Det hade en mycket tydlig viltsmak.

Den söta smak som de honungsglaserade rotsakerna och vinbärsgelén gav bröt av jättefint mot köttets smak.

Vi drack alkoholfri majsöl till vilket passade jättebra.

Efterrätt; Lejonet & Björnen:s (kul va!?) lingonglass med en klick vispgrädde på. Hmm, den här måltiden kändes faktiskt nästan oförskämt fin.

Måste man gå och bikta sig om man äter bättre än gudarna?

Annonser

3 kommentarer

 1. Ivan L said,

  22 november 2009 den 23:19

  Härligt! Låter som en riktigt lyckad kväll med mat som gör gott i både kropp och själ! Inte behöver du bikta dig, bara sänd en tacksamhetens tanke till björnens ande för alla goda blåbär den orkade plocka under sin fria levnad. Och hoppas att jägarn var skicklig med bössan.

 2. 23 november 2009 den 17:05

  Vilken kalasmiddag! Har inte ätit björn och blir ju bra nyfiken. Hoppas att jag kan få tag på en bit 🙂

 3. ekomuppen said,

  25 november 2009 den 11:52

  @ Ivan:
  Ja, jag hoppas verkligen det. En kompis till mig hade läst att det går åt i snitt 8 skott för att fälla en björn.
  Troligen mycket på grund av att det inte är yrkesjägare som fäller dem, och att de som sjuter huvudsakligen jagar älg och rådjur.
  Det låter ju inget vidare…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: