F10 – Många smulor små…

En sak som jag har glömt att nämna i samband med att ta tillvara mat är att göra eget ströbröd.
Små överblivna brödkanter, som tillexempel slutet på limpan, som inte känns så kul att göra smörgås av när man har en nybakad limpa tar jag ut ur påsen och lägger på tork.
De brukar bara behöva ligga till dagen efter för det mesta.
Sen gör jag ströbröd av dem i morteln.

Jag lägger dem på nedersta hyllan i ett köksskåp där det på undersidan sitter en ”bänklampa” av lysrörsmodell monterad, så där är det extra varmt och det torkar fort.
Mamma brukar lägga kanterna på tork i ett skåp ovanför kyl / frys för där blir det också extra varmt.

Vill man vara avancerad kan man säkert smula vitt franskbröd och ha i en burk till bakning och grövre bröd i en annan till matlagning, men jag tycker inte att det är nödvändigt.

Det är kanske lite förmätet att sätta det här under ”Förbättrings”-rubriken med tanke på att jag har gjort såhär i säkert 15 år. Jag tror inte jag har köpt ströbröd sedan jag flyttade hemifrån.
Det får passera som ”skryt” och ”tips till andra”.

Annonser

3 kommentarer

  1. Ivan L said,

    07 februari 2010 den 22:31

    Hihi, de nybakade limpändarna (även kallade brödkanter) är det som går åt först här hemma. Störst andel smakrik, knaprig skorpa av alla brödbitar och lagom små att passa som minimellanmål. Ska tilläggas att jag alltid skivar upp limporna och fryser in dem pinfärska, och då blir det ett knippe ändbitar som känna fånigt att frysa in.

  2. Eva said,

    08 februari 2010 den 22:24

    Och är man lite lat och samlar på sig en hel skål med kanter så går det fort och lätt att mala i mandelkvarnen.

    Bra tips! Finns nog många som bara slänger brödkanterna… Och har du aldrig köpt ströbröd är du värd att klappa dig själv på axeln :o)

  3. Eva said,

    08 februari 2010 den 22:26

    Hoppsan, vilken konstig gubbe det där blev. Var meningen att han skulle se glad ut, men jag vet inte?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: