Nu vet jag lite mer

Faktum är att det var i våras jag fick veta lite mer, men jag har inte tagit mig samman och skrivit om det tidigare.

En dag i våras kom jag och pojkvännen till återvinningskärlen och skulle kasta förpackningar. Då stod en lastbil där och tömde.
Vi började prata med chauffören och han berättade om sitt arbete.
Först tyckte jag han verkade ganska vresig och faktum är att han var ganska bister och less och jag måste säga att jag har förståelse för det. Men han var också ordentligt pratsjuk – det bara forsade ur honom – och därför fick vi veta ganska mycket.

Till att börja med åker han hela dagarna runt till återvinningsstationer som proppfulla, hopplöst felsorterade och med en halv soptipp liggande bredvid containern. Som om det inte vore nog så skäller och gnäller folk över att det är för fullt och för dåligt skött.
Det är inte han som fattar besluten men det är han som får stå i skottlinjen. Jag har full förståelse för att det gör honom på dåligt humör.

När jag frågade hur ofta de tömmer fick jag veta att det gör de varje dag. Även lördagar och söndagar.
Trots det är blir det överfullt. Tidigare tömdes behållarna två gånger om dagen. Företaget den här killen jobbar för ville egentligen fortfarande tömma två gånger om dagen, men det får de inte längre. Företaget som köper in deras tjänster – Förpacknings och tidningsinsamlingen – anser sig inte ha råd med det.

De här personerna är alltså klämda mellan tre läger: Fti som inte låter dem utföra arbetet på bästa sätt, arga sorterare som – ofta med fog – gnäller över att systemet inte sköts och okunniga och / eller noncharlanta ”sorterare” som ställer till genom att göra fel eller bara högaktningsfullt skiter i reglerna av lathet och för att det är enklast för dem.

Han berättade att det kommer fem lastbilar varje dag till varje återvinningsstation; en som hämtar kartong (det var den bilen han körde just då), en metall, en glas, en plast och en tidningar.
Sedan fällde han repliken: ”Fem lastbilar kör på heltid varje dag. Vad blir miljövinsten i det?”
Här håller jag dock inte med honom. Om förpackningarna inte återvanns skulle motsvarande volym hamna i hushållssoporna. Volymen skulle inte förändras så lika många lastbilar skulle fortfarande behöva åka.
Skillnaden skulle bestå i att vanliga sopbilar skulle behöva köra fler bilar och betydligt oftare än de gör nu, men förpackningarna skulle hamna på tippen eller i förbränningen och alla förpackningar och produkter skulle behöva nytillverkas.
Så nog tycker jag att det finns en miljövinst.
Det finns definitivt sämre alternativ.

Det här kom jag att tänka på ikväll när jag gick till återvinningsstationen med påsarna efter att vi städat och slitit och röjt i lägenheten hela dagen.

Påväg hem därifrån gick jag förbi en yogalokal som ligger i samma kvarter som jag bor. På en skylt stod det ”Meditation söndager 19-20, fritt inträde”
Det kom som en skänk från ovan.
Det var exakt vad jag behövde, så jag gick in och var med.
Det kommer att fortsätta på söndagarna under hösten.
Gissa vem som kommer att vara där!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: