juli 2009

Green Stuff

Alla inlägg under juli 2009

Om att gå i baklås

av Miljömuppen 30 juli 2009 kl 15:47

Häromdagen fick jag beröm för mitt sätt att uttrycka mig i skrift och blev uppmuntrad att ta tillvara på mitt skrivande.

Gissa vad som händer då.

Jag kan inte skriva.

Kommentarer (3 st)

prestationsångest kallas det,sluta tänk bara skriv.Så kom jag över det.
kram på dej.

av lilian/frugreta 30 juli 2009 kl 18:52

Det går över raring! 🙂
Skrivkramp måste vara den vanligaste åkomman bland människor som ägnar sig åt skrivande *tror*

av Bella 2 aug 2009 kl 00:24

Saknar dej:( jag ringer dej lite senare idag.
kram vi hörs

av lilian/frugreta 7 aug 2009 kl 09:55

Mupp på möte

av Miljömuppen 27 juli 2009 kl 21:17

I kväll blev jag medbjuden av min pappa som gäst på ett Rotary-möte.

Det var middag, kaffe, konversation och en föreläsning.

Jag trodde inte jag skulle kunna hitta så många samtalsämnen, för jag trodde inte att jag skulle ha så mycket gemensamt med de övriga mötesdeltagarna.

Till min förvåning gick det riktigt bra.

De jag pratade med vad trevliga och allmänintresserade.

Till min stora glädje lyckades jag till och med prata lite om mitt intresse för miljö och ekologi.

Jag var noga med att inte predika. Dessutom behövde jag faktiskt inte introducera ämnet själv. Två besökare tog upp det och då påpekade pappa att ”här har ni en som är intresserad av ekologi”.

Jag blev jätteglad över att bli lite ”framlyft” och att själv kunna få lyfta fram det som intresserar mig.

Kommentarer (1 st)

du klara dej nog i dom finaste salongerna om du vill med din allmänbildning.Tro på dej själv jag gör det,på dej o mej.

av lilian/frugreta 27 juli 2009 kl 22:08

Inte helt misslyckad misse

av Miljömuppen 26 juli 2009 kl 23:06

Jag håller på att brodera en katt till min dotter.

Jag har inte broderat så mycket i mitt liv, men själksöm är jag rätt bra på så det har jag kört med en del. Dels till konturerna och dels till en del ifyllnad genom att lägga den i rader bredvid varandra.

Men jag ville också prova så kallade shatteringar och har försökt göra en övergång mellan ljusare och mörkare toner i kattens ansikte.

Är inte helt nöjd, men å andra sidan inte helt missnöjd heller.

Idag fick jag ytterligare en idé.

Eftersom jag syr med tre trådar tänker jag prova att ta tre trådar i olika färger för att få en en lite ” spräcklig” effekt och en mjukare övergång i färger och skuggor.

Har inte hunnit testa än. Gör förhoppningsvis det i morgon. Hoppas det funkar bra, för det där med shatteringar var inte alldeles enkelt.

Kommentarer (2 st)

Jag är urusel på själkstygn,har du testat att sy långsöm i lite olika längd för att fylla i olika färg på trådarna.
I all välmening anarkistbrodösen
kram på dej

av lilian/frugreta 27 juli 2009 kl 11:01

Berätta hur det går för nu blev jag nyfiken! Själv använder jag mig gärna av kedjestygn när jag broderar 🙂

av Bella 2 aug 2009 kl 00:16

Arg, arg, ARG!!!

av Miljömuppen 25 juli 2009 kl 20:42

Idag bjuds läsaren på ett svavelosande inlägg.

I går skulle jag köpa skor till min son. Han provade ett antal olika och fastnade till slut för ett par Ecco. Det är kvalitetsskor har jag alltid fått lära mig. Det här paret hade en liten dansk flagga påsydd. Jag frågade expediten om Ecco är ett danskt märke (för jag visste inte)

-Ja, det är ju danskt i grunden, svarade hon, men nu för tiden är ju tillverkningen flyttad ut till alla möjliga platser som till exempel Kina och sådana ställen.

Vi konstaterade tillsammans att det är praxis för de flesta. Hon sa att det inte gick att få tag på skor som inte var tillverkade där.

Jag påpekade att om man verkligen vill så går det faktiskt.

Då gick hon omedelbart i försvarsställning och menade på att det minsann var så svårt att det är näst intill omöjligt och det låter sig inte göras och så kan man ju inte hålla på och nu ser systemet inte ut så. Vad jag hörde var i stort sett att man får rätta sig efter hur marknaden väljer att göra, man kan inte påverka och ”det är såhär det är”.

Sånt gör mig riktigt arg. Skitsnack! Företagen tillåts hålla på därför att återförsäljarna stillatigande väljer att acceptera. För att vi lealöst låter dem hålla på. För att vi bara vill ha och vill ha och vill ha. Och helst ska det inte kosta något utan vara billigt, billigt, billigt.Det finns inga billiga kläder.

Det finns inga billiga skor.

Någonstans finns det människor som måste betala ett mycket högt bris för att vi ska få ha ”förmånen” att överkonsumera billigt skräp av dålig kvalitet som vi inte behöver.

För några dagar sedan köpte jag en tidning som hette Ecoqueen.

Jag fick en förvånad kommentar: ”Men det är ju en modetidning!” från en som ”inte trodde att jag läste sånt”. Det trodde inte jag heller, men jag fick för mig att jag ville prova och jag blev rejält överraskad av att jag faktiskt tyckte den var riktigt bra.

”Nästa nummer kommer 21 juli” stod det längst bak i tidningen och jag väntade ivrigt.

Datumet kom och gick. Vad som däremot inte kom var tidningen.

Jag försökte leta på nätet men hittade konstigt lite. Jag letade på förlagets hemsida – tidningen gavs ut av LRF förlag – men där var det som om tidningen inte fanns och vad märkligare var; som om den aldrig hade funnits.

Efter en del luskande hittade jag en bra bit ner i träfflistan en kort notis på en nyhetsportal om att ”Ecoqueen är lagd på is”

Det här är en tidning som var nytänkande, innovativ och bara ett år gammal. Den kändes fräsh, glad, rolig och lekfull. Jag tyckte den ville något och hade ett budskap. Dessutom vann den Tidskriftpriset 2008.

Varför lägger man ner en sådan tidning? (”Lägger på is” säger de visserligen själva) Ännu mer undrar man när man ser vad de valt att behålla och satsa på.

Idag är det lördag och jag gick till affären för att köpa lördagsgodis.

Där jag befinner mig just nu finns inte så många affärer.

Jag visste att jag ville köpa en påse Ekorrens ekologiska smågodis. Jag tänkte att ”förmodligen har de väl inte det, men ibland blir man ju glatt överraskad”.

Men, nej då. Inte hade de det.

De hade tretton olika sorters Haribo-påsar, ännu fler Malaco, samt massa andra märken. Varför? Det är ingen skillnad mellan dem.

De har storpack och jättepåsar av det ena äckligare är det andra, men en eller två jävla sorters små förpackningar av ekologiskt godis ids de inte ta in.

Hyllorna dignar av äckligt, vidrigt godis. Affärerna spyr ut motbjudande smörja och den fördummade folkhopen köper.

Folk vältrar sig i usel dynga, slisk, slask och sopor.

Det är smaklösa skvallertidningar, äckligt godis och skräp”kultur”. Folk behöver fan inte underhållas, roas och förströs. Folk behöver fan bildas!

Ovanpå allt det här är jag ledsen och besviken på mig själv.

Jag vill inte vara en ilsken och hatisk människa. Jag tror att man åstadkommer mer genom att behandla andra väl än genom att hacka på människor.

Jag önskar att jag var en snäll och tolerant och förlåtande människa som tänker goda och fina och kärleksfulla tankar.

Det har jag helt uppenbart inte lyckats med idag.

Ibland vill det sig tydligen bara inte.

För cirka femton år sedan hade jag en god vän som en gång sa något som jag fortfarande minns; ”Man ska inte ge folk det de tror att de vill ha. Man ska erbjuda folk det de behöver!”

Jag börjar tro att han hade rätt.

Kommentarer (3 st)

söta lilla du,var rädd om hjärtat.Du får göra chokladbollar med ungarna eller koka kola o poppa istället.Då slipper du bli så upprörd,förändring i samhället tar tid.
Kram på dej Lilian

av lilian/frugreta 25 juli 2009 kl 21:56

Vilket fräs. Och jag som var arg bara för att det inte går att köpa ekologiskt bröd i Västerås

av Hoffa 26 juli 2009 kl 01:21

Jag förstår verkligen att du är arg men det är svårt att övertyga folk. Själv är jag en sån som hellre skriver ”anonymt” på nätet än att gå på folk för att jag helt enkelt är för artig och rädd för att kritisera. Men jag ska bli mer som du, för återförsäljarna måste ju få veta vad det är vi vill ha! Och fler måste informeras om vad det finns för alternativ till all oetisk skit!

Men det är verkligen konstigt hur så många människor fortfarande kan vara så omedvetna om och ointresserade av miljö- och rättvisefrågor! För mig är det ju självklart att man handlar ekologiskt och rättvisemärkt när man kan!

av Sabina 28 juli 2009 kl 18:42

Familj

av Miljömuppen 24 juli 2009 kl 21:35

Har tillbringat dagen med familjen.

Mamma och pappa.

Son.

Dotter som lärde sig cykla i förrgår.

Syster och fyramånaders systerdotter.

Vi har varit på barnteater där min kusin är med och spelar en av rollerna. Barnen har cyklat och vi har lekt och spelat spel.

En riktigt juste sommarlovsdag.

Growyn.com Obs! Reklam!

av Miljömuppen 23 juli 2009 kl 18:41

Jag har just bytt startsida på min webläsare.

Jag har alltid haft Google som startsida för 99 gånger av 100 jag startar datorn är det för att jag behöver leta reda på någonting. Därför var inte steget särskilt stort till att bara byta till en annan sökmotor.

Jag har bytt till Growyn.com. Reklam!

En sökmotor startad av ett par svenskar med engagemang för miljön.  De låter sina sponsorintäkter gå till miljöprojekt. De donerar bland annat till Naturskyddsföreningen (där jag är miljösponsor – mer reklam!) och Barnens regnskog.

Jag tror jag hör talas om Barnens regnskog för första gången i det här sammanhanget och jag vet inget om det i skrivande stund, men planerar att göra lite research.

Nu ska jag bara se om jag trivs med den här sökmotorn.

Gör jag det ska jag byta startsida på min stationära dator också så fort jag kommer hem från semestern.

Apropå semester så vill jag passa på och skryta: Jag och mina två barn åker i stort sett alltid tåg från Stockholm till Öland! (Någon gång har vi åkt buss.)

Kommentarer (1 st)

storfinans å miljökris går hand i hand just nu, enligt mej 🙂 som nedan

http://callesmat.bloggagratis.se/2009/07…/1851351-livslognen/

av Calle 23 juli 2009 kl 19:03

Återanvända gamla trotjänare

av Miljömuppen 22 juli 2009 kl 15:59

Jag har funderat en del på vad jag ska köpa till min systerdotter i doppresent.

Det är ju en ”en gång i livet”-present så det kan få kosta lite mer, men samtidigt känns det inte bra att bara brassa på med något vräkigt och dyrt bara för ”show off” eller något sådant löjligt.

Att ge bort dyra presenter som inte blir använda tar också emot. Att tillverka, transportera och sälja något kostar arbetskraft, resurser, pengar, utrymme och tid så jag vill att det jag ger bort ska komma till användning.

En annan sak man ska tänka på sägs det är att ge bort något man själv skulle tycka om att få.

Okej. Jag är inte mycket för prydnadssaker, så det går bort då.

Jag tycker om sådant man kan använda; bruksföremål. Till exempel skulle jag uppskatta skedar (vilket jag för övrigt fick själv när jag döptes) en vas, en ljusstake, en fotoram eller fotoalbum, halskedja eller något annat som man kan ha på sig eller använda då och då och minnas den man fått den av.

Jag vet inte varför det tog sådan tid för mig att  få idéen, men ibland är det som att man måste få någonting skrivet på näsan.

Igår var jag på en loppis-runda i Borgholm på Öland där jag befinner mig just nu. Jag hade inte en tanke på presenter utan tittade efter pyssel-projekt eller handarbeten / terapi.

Såg plötsligt färdiga dopgåvor i antikaffären.

Ett halvt dussin kaffeskedar i äkta silver med tillhörande etui och allt. Jag har inte kommit på idén tidigare att man kan ta tillvara antikviteter och ge bort till dop, födelsedagar eller bröllop. Varför har jag inte gjort det?

Varför slösa resurser med nyproduktion när det finns vackra, hela, fungerande och användbara saker?

(Får just besök här på altanen av en gärdsmyg)

Jag rusade hem och ringde den som ska betala andra halvan av presenten, fick ok och idag traskade jag ner och köpte kaffeskedarna.

De är lagom stora, vackert mönstrade utan att vara överpråliga och i fint skick. Jag är jättenöjd.

Ska snart sätta mig och brodera en stund.

Min dotter börjar första klass i höst och då ska hon ha med sig en broderad namnlapp.

Här fick en annan gammal trotjänare komma till heders. I stället för att köpa nytt tyg tar jag en bit av en gammal linnehandduk från försvarsmakten. Broderigarnet har jag ärvt av mormor.

Kommentarer (1 st)

Du är en tjej i min smak,på alla sätt o vis.Vilken fin present,det är ju bara att putsa upp.Det är bättre att få en hel uppsättning istället för att man ska ge en varje år som många gör.Grattis till köpet.
kram på dej Lilian:o)

av lilian/frugreta 23 juli 2009 kl 14:13

Rosenhill

av Miljömuppen 8 juli 2009 kl 20:16

Har varit på Rosenhill i dag.

Det är en gård ute på Ekerö.

De har kafé, musteri, en ”byta-grejer-butik” och lite annat smått och gott. De kör med ekologiskt och rättvisemärkt och hela köret.

Vi proppade i oss kakor och dricka samt köpte tvål och lyxchoklad.

Vill verkligen rekomendera Rosenhill. Kakorna är farligt goda i sin hembakade härlighet. Extra kul när man som vi har kompisar jobbandes där.

På höstarna kan den som har fruktträdgård skörda sin frukt och sedan åka ut till Rosenhill och få den mustad.

För ett par år sedan åkte jag ut och lämnade saker som jag inte behövde längre i ”Ge-och-få-butiken”.

Idag hade jag ingenting att lämna in utan kapade i stället åt mig en gammal flaska med kinnekullebotten.

Just nu säljer de även katter, men det kan jag inte ha då ett av barnen är allegisk. Får i stället passa på att gulla med katterna medan jag är där.

Med jämna mellanrum arrangerar de bakluckeloppis. Nästa gång i ordningen är jag bortrest, men vi planerar att åka och vara med någon gång under sensommaren.

Granne med gården ligger en tillverkare och försäljare av hängmattor… Hängmattor och hembakat…det kan nog bli direkt hälsovådligt…

Kommentarer (1 st)

Kul att du har hittat detta smultronställe,var där förra sommaren.Planerar att sälja lite med min kompis på bakluckeloppisen,hon har mustat sina äpplen där i flera år ,super bra ställe.

av lilian/frugreta 9 juli 2009 kl 21:45

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: